Veranderend consumentgedrag
The Internet of Things en de connected car leveren steeds meer gegevens op over consumentengedrag. Daarnaast vertonen consumenten vandaag niet hetzelfde gedrag als tien jaar geleden. Digitale mogelijkheden en ervaringen in diverse retailomgevingen hebben grote invloed op de klantreis van oriëntatie tot aankoop, en daarna ook gedurende het bezit. De merkorganisaties willen de consument een retailervaring bieden die hierop inspeelt. Het succes hiervan is afhankelijk van de mate waarin verschillende partijen slim samenwerken.
Kwalitatief onderzoek RDC
In de context van deze uitdagende situatie heeft RDC eind 2016 besloten een kwalitatief onderzoek –Digital meets Automotive- te starten. Inmiddels is het afgerond en zijn de resultaten geanalyseerd.
Met dit onderzoek heeft RDC in kaart gebracht in welke digitale transformatie merkorganisaties zitten. Hierbij zijn onderwerpen aan bod gekomen als connected car, data-driven marketing, marketing automation, customer experience en location based marketing. Een aantal belangrijke waarnemingen uit het rapport zijn;
Onvolledig klantbeeld belemmert de data-driven marketingaanpak
Slechts 20% van de merkorganisaties stelt een volledig klantbeeld te hebben waarbij online en offline databronnen zijn geïntegreerd. De rest is nog bezig om verschillende bronnen aan elkaar te knopen. Bedrijven hebben dus blindspots voor data-driven marketing. Dat belemmert ook het automatiseren van klantcontacten. In de praktijk blijkt de ambitie om te werken vanuit één centraal klantbeeld dus nog niet altijd te realiseren.
Data-integratie is grootste knelpunt voor data-driven marketing
Afdelingen binnen merkorganisaties gebruiken elk hun eigen systemen en kanalen om klanten en prospects te benaderen. Er is nog weinig centrale coördinatie en het eigenaarschap over de data is versnipperd binnen de organisatie. De vraag is dan wie waarin moet investeren om de klantinformatie onder één noemer te brengen.
Het integreren van data wordt als de grootste hindernis gezien bij 80% van de respondenten, direct gevolgd door de samenwerking binnen de organisatie en het vaststellen van een gezamenlijke strategie. De marketingafdeling zou volgens velen de lead moeten nemen in de transitie naar een goede data-driven marketing met als doel binnen de merkorganisatie meer gebruik te gaan maken van elkaars data om de klant zo relevant mogelijk te benaderen.
Benieuwd naar het hele onderzoek? Lees hier verder.